Poro - puolivilli kotieläin

Lauantaiaamu alkoi vesi sateella, joten päätimme lähteä käymään Rovaniemellä. Se oli joka tapauksessa viikonlopun suunnitelmissa. Olen itse ollut kyydissä kolme kertaa tällä tiellä ja joka kerta on nähty poroja. Niitä satumaisia joulupukin poroja, kuten meidän pienempi haluaa uskoa. Joka kerta se on yhtä jännittävä ja ihmeellinen asia takapenkille, mutta ei niinkään kuskille. Onneksi vielä on hyvä näkyvyys. Useimmiten porot ovat juosseet paniikissa tienvierustaa tai nopeasti tien yli, mutta tällä kertaa näimme poroja laumoittain soilla ja metsissä. Harmi, etten voinut kuvata näitä, sillä niistä olisi tullut upeita kuvia! Sain kuitenkin nopeasti autosta napattua nämä pari otosta eräästä eksyneestä.



Mieheni jutteli muutama kuukausi sitten erään poronhoitajan kanssa ja hän kertoi hämmentäviä asioita poroista. (Huomautan tähän väliin, että osa tiedoista voi olla hyvinkin paikkakohtaisia tietoja ja luotamme nyt vain yhden poromiehen kertomukseen.) Ensinnäkin tiesittekö, että Lapissa asuu melkein yhtä paljon poroja kuin ihmisiä ?




Onneksi lapset menee kohta kouluun ja minulla alkaa läksyjen kuulustelu. Olen nimittäin varmasti biologian tunnilla tehnyt jotain muuta kuin kuunnellut, koska en tiennyt, että kaikki porot ovat ns. puolivillejä kotieläimiä. Jokainen poro kuuluu siis jollekin poronhoitajalle ja ne on merkitty omilla tunnuksilla. Ehkä noin joka kahdeksannella porolla on paikannin (varmasti vaihtelee alueittain) ja näiden avulla poronhoitajat voivat seurata missä ne liikkuvat. Se miksi poroja liikkuu juuri nyt paljon, johtuu siitä, että ennen talvea porot kootaan lajittelua varten. Tällöin lajitellaan teurastukseen joutuvat yksilöt, jotka yleensä on uroksia ja vasoja. Luulen, että Rovaniemen lähellä on joku porosafari, koska niitä kulkee nyt kotikonnuilla isoja määriä



Eikö olekin muuten kaunista maisemaa ? Nämä on kuvattu samalta matkalta. Luulimme mieheni kanssa, että tällaista metsää olisi täällä enemmänkin teiden varsilla. Eikös se tällaista kuulusi olla joka puolella Lappia? :) Tiedän, tiedän, nyt loukkasin jotain lukijaa, pahoittelut siitä. Antakaa armoa tällaiselle eteläsuomalaiselle. Te jotka, ette tässä huomannut virhettä, niin... Ensinnäkin Pohjois-Lapissa asuvista tämä Ylitornio on jo todella etelässä ja kuuluu ehkä juuri ja juuri Lappiin. Toiseksi Lappi on niin laaja-alue, ettei sitä oikein voi yleistää.

Suomi on pitkä maa ja ihmisillä on paljon yleistyksiä myös luontoa kohtaan. Ihan kuten pohjoisessa asuvat varmasti uskovat, että pääkaupunkiseudulla ei ole luontoa laisinkaan. Väärässähän sekin yleistys on!

Mukavaa viikon alkua kaikille, ajakaa varovasti!

Kommentit

  1. Voi mitä porokuvia! Ystäväni lähetti lomareissultaan ottamia porokuvia tänne ja näytin niitä hoitolapsille. Kerroin, että tässä on Joulupukin poroja. Voi sitä mielenkiintoa ja intoa! Löysimme maastosta myös jäkälää ja nyt on joulupukin porot jäkälineen pop.

    Upeat kuvat. Kiitos näistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki