Ruska - se on pian täällä!




Itse koen ensimmäistä kertaa ruskan tänä syksynä Lapissa ja odotan sitä yhtä paljon kuin lapset odottavat Joulupukkia (odottavat sitä tosiaan jo nyt !). Ruska on yksi suosituimmista syistä miksi Lappiin tullaan niin Etelä-Suomesta kuin Japanistakin asti. Taisi se itselläkin olla mielessä ensimmäisenä, kun pohdimme muuttoa Lappiin.

Ruskaa on kahdenlaista - puuruska ja maaruska. Ensimmäinen on se josta yleensä puhutaan, kun ruska sana mainitaan. Puuruskahan tarkoittaa lehtipuiden väriloistoa, joka johtuu lehtien sisältämästä väriaineesta. Yleensä ruska alkaa syyskuun alussa ensimmäisistä pakkasöistä. (On muuten eteläsuomalaisena (entisenä?) vähän hytisyttävä ajatus, että syyskuusta eteenpäin pahimmassa tapauksessa auto pitäisi olla lämmityksessä.) Tällä hetkellä yöllä asteet tipahtavat seitsemään niin täällä meillä kuin Utsjoellakin. Helsingissä se vastaava luku näytti ilmatieteenlaitoksen ennusteessa 15. Aika iso ero. Päivälämpötilat tosin saattaa olla joinakin päivinä ihan samat - tännekin on ennustettu niitä 20 asteen päiviä vielä melkein koko viikolle. Nykyisin tosin parhaan säätiedon saat katsomalla ikkunasta ulos. Ikinä ei tiedä mitä taivaalta tulee vai tuleeko mitään.

Kauneimmillaan ruska on yleensä syyskuun puolivälissä, mutta en tiedä voisiko se siirtyä, kun kesäkin alkoi niin paljon normaalia myöhempään. Jotkut väittävät sen alkavan aina 12.9.klo 14:00 :) Täytyykin pistää muistutus kännykkään ja kurkata ikkunasta ulos tuohon aikaan. Yleensä ruska kestää noin 10 päivää. Se loppuu siihen, kun viimeisetkin lehdet on tipahtanut maahan. Etelässä ruska yleensä sijoittuu Lokakuulle.

Mitä kovemmat pakkaset sitä parempi väriloisto. Pitää myös toivoa, että ilma pysyy mahdollisimman kuivana, jotta värit pysyvät vahvoina ja kirkkaina. Tokihan todella kova pakkanen tarkoittaa myös lyhyttä ruska-aikaa, koska lehdet tippuvat nopeammin puista.

Maaruska, jonka jo mainitsinkin, nimensä mukaisesti ilmenee varvuissa. Yleisimpinä ja hehkeimpänä se on mustikanvarvuissa, juolukassa ja vaivaiskoivussa. Se alkaa yleensä perinteistä ruskaa aikaisemmin ja voin sanoa, että vähän on tästä jo viitteitä vaaroilla. Tosin todella vähän vasta. Tähän liittyviä kuvia olettekin voinut ihastella tällä viikolla jo aikaisemminkin ja niitä on nyt tässäkin postauksessa.




Lapissa on paljon tuntureita ja vaaroja, joista pääsee varmasti katsomaan luonnon väriloistoa. Itsellä on jo listalla monta paikkaa jossa haluan käydä ruska-aikaan -  tosin lista pitenisi, jos voisimme lähteä ajelemaan perheen kesken jonnekin kauemmaksikin, mutta se ei taida onnistua miehen työn takia. Täytyy ehkä pitää pieni reissupalaveri miehen kanssa. Nyt listalla on näitä tuttuja vaaroja tässä lähistöllä, ehkä koski jne.




Jos halajat ruskaa ihastelemaan, täytyy sinun varata loma nyt heti. (Norwegianilla on nyt alennusmyynnit vink vink! )

Viikonloppuja!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki