Porolauma ja erikoinen valkoinen poro bongattu !

Eilen olin vieraiden kanssa matkalla Aavasaksalle, kun matkamme pysähtyi jo heti alkumetreille. Tutulla "poropellolla" oli taas lauman kokoontuminen (ja taas niiden kurkien kanssa). Tämän lauman seuraaminen avasi minulle paljon porojen toimimisesta laumassa. Toivottavasti se välittyy näistä kuvista ja kuvateksteistä myös sinne ruudun toiselle puolelle.

Pellon oikea reuna: Ensimmäiset porot reagoivat heti, kun auto pysähtyy ja ihmisiä nousee autosta. Osa nousee jo jaloilleen. HUOM! kolme kurkea taustalla, jotka ottivat siivet allensa heti.

Pellon oikea reuna: Tuijotus jatkuu ja selvästi tehdään tilannekartoitus.

Pellon oikea reuna: Lauman johtajan kello alkaa kilistä, kun hän aloittaa laukkaamisen metsän reunaa kohden. Meidän on luokiteltu vaaraksi.

Pellon vasen reuna: Lauma pellon toisella puolella reagoi heti kellon kilkatukseen ja alkaa juosta ääntä kohti eli johtajan luokse.

Keskellä: Kohtaaminen johtajan kanssa.

Paniikin omainen juokseminen kohti metsää alkaa koko laumalta. Tilanne on tiedossa kaikilla.

Ja lopulta tässä näkyy vielä lauman perät.
Olipa huikea näky! En ole koskaan nähnyt näin montaa poroa. Yksi mystinen valkoinen porokin oli eksynyt joukkoon. Selvitin hiukan tätä "rumaa ankan poikasta" ja kyseessä on aika harvinainen näky. Niitä on jo havaittu Suomessakin, mutta enemmän niitä nähdään Ruotsissa ja Venäjällä. Todella kaunis ja erikoinen. Kuvissa todella oudon näköinen.

Matkamme jatkui, kunnes samaisen tien seuraavalla peltoaukeammalla tapasimme toisen lauman. Uskoaksemme kyseessä oli tosiaan eri lauma, koska myös tässä porukassa oli johtaja kellonsa kanssa ja hän myös johti laumansa pois meidän luota. Säikkyjä otuksia ovat kyllä, mutta kuten pienempi neitimme totesi vieraillemme "Niille tuli kiire Joulupukin luokse".


Kommentit

  1. Mainio kuvasarja! :) Porot ovat hurjan hienoja eläimiä. Olen nähnyt valkoisia yksilöitä vaellusreissuilla pohjoisessa yllättävän montakin kertaa, vaikka ne kuulemma ovatkin harvalukuisia. Olen kuullut myös sanottavan, että ne ovat usein myös aggressiivisempia tai luonteeltaan arvaamattomampia ja siksi liikkuvat useammin yksin kuin laumoissa, mutta se saattaa olla vain myytti. Kohtaamistani valkoisista tosin aika moni on kulkenut yksin.... :D

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, joku myytti sanoo myös, että nämä valkoiset porot tuovat onnea poroisännille ;) Erikoisen näköisiä ja ainakin ne näyttää vihaisemmilta tai sitten johtuu tuosta väristä.. sekin voi tehdä sen..

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki