Yli 8 tuntia autossa lasten kanssa, meidän TOP 5 vinkkiä pitkille ajomatkoille

Lähdimme eilen Ylitorniosta Lahteen juhlimaan meidän isoa 5-vuotiasta neitiä. Kukaan ei olettanut, että sukulaiset pääsisivät matkustamaan yhden päivän takia useita satoja kilometrejä meille, joten näimme parhaaksi mennä käymään siellä. Matka kesti yhteensä 9,5 tuntia ja lapset kerkesi jo loppumatkasta nukahtamaan yöunillekin (tosin vain 30 minuuttia). Täytyy kyllä nostaa hattua pikku matkustajille, moni ei kykenisi istumaan tuollaista matkaa saman päivän aikana. Ei edes aikuinen.

Tässä meidän TOP5 vinkkiä pidemmälle automatkalle :


1) Ensimmäinen ajopätkä kannattaa venyttää mahdollisimman pitkäksi. Ensimmäisen pysähdyksen jälkeen usein alkaa kaikki jo tajuta, että kyseessä on pitkä matka ja tylsistyminen voi iskeä. Me esimerkiksi ajoimme melkein 4 tuntia putkeen ennen ensimmäistä pysähdystä. Sinä aikana kerkesi mm. leikkiä, pitää musiikkibailut ja syödä eväitä.

2) Vaikka tavaraa olisi jo muutenkin paljon, niin varaa takapenkille paljon erilaista tekemistä. Meillä ne on kirjat, värityskirjat, tehtäväkirjat, tarroja ja tietenkin tärkeimmät lelut. Kun tekemistä on monipuolisesti, saa mielenkiinnon pysymään korkealla pidemmän aikaa. Lapset saavat tietenkin itse valita lelunsa. Yleensä kuitenkin nappaan itsekin jotain, joka on yllätyksenä siinä vaiheessa, kun alkaa tylsistyminen iskeä ihan kunnolla. Se on yleensä, joku sellainen lelu, jolla he eivät ole hetkeen leikkineet. Näille super pitkille matkoille ostan yleensä myös kaksi lasten lehteä, vaikka ne minusta onkin ylihintaisia ja sisältää vain krääsää. Ne kuitenkin jostain syystä viihdyttää lapsia autossa monta tuntia - kotona ne unohtuu ja pikku hiljaa ne voi heittää roskiin. Pimeällä ajaessa taskulamppu on myös kiva ja piristävä - näkee paremmin touhutakin. :)

3) Musiikki. Sopivassa suhteessa aikuisten ja lasten toiveita, jotta saadaan kaikkien hermot pysymään kasassa. Meillä onneksi lapset toivovat aika usein myös Robiniä tai Vain Elämää-biisejä, joten pelkkiä lasten lauluja ei tarvitse kuunnella.

4) Jos mahdollista niin Ipad tai vastaava kapistus, josta voi katsoa välillä piirrettyjä tai pelata.

5) Paljon hermoja ja hyvää mieltä.


Meillä usein mies ajaa ja minä olen se etupenkin viihdyttäjä. Onneksi lasten kasvaessa viihdytys vähentyy, mutta aika paljon hommaa siinäkin on. Olen välillä DJ, välillä tarjoilija, lelujen etsiä, kirjan lukija, tehtävien tarkistaja jne.. Työstä sekin melkein käy.


Mukavia ajohetkiä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki