Luontokuvaus ei ole helppo harrastus





Luontovalokuvaus kuulostaa helpolta, mutta voin kertoa, että aina se ei ole sitä. Kuten valokuvaus, niin myös luontovalokuvaus on kasvanut harrastuksena. Suurin syy on varmasti digikamerat jotka mahdollistavat kokeilun edullisesti. Tosi moni järjestelmäkameran ostaneista päätyy kuitenkin muutaman kokeilun jälkeen ottamaan kuvia automaattiasetuksilla sekä jpg-muodossa. Nämä molemmat saa tuntemaan itsensä valokuvaajaksi, mutta suosittelen teitä kaikkia - vaikka myöhäisenä uuden vuoden lupauksena - harjoittelemaan kuvien ottamista myös muilla tavoilla. Se vie harrastuksen ihan uusille asteille ja parantaa kuvien laatua huomattavasti. Se vaatii kuitenkin kokeilua, kokeilua ja kokeilua. Ennen luontoon menoa tutki kameraasi, ohjekirjaa ja lue netistä enemmän. M-asetus ja RAW-tiedostot ovat ne asiat jotka sinun tulisi opetella! 

Asetusten lisäksi yksi isoin valokuviin vaikuttava asia on tietenkin sääolosuhteet. Et voi koskaan saada samanlaista kuvaa toisena päivänä - et vaikka palaisit samaan paikkaa tasan vuoden päästä. Minulle on nyt tässä muutaman viikon sisällä käynyt kaksi kertaa, niin että olen erinäisistä syistä missannut maailman hienoimman punaisen taivaanrannan. Ketuttaa todella paljon, mutta ei voi mitään. Täytyy vain toivoa, että joskus törmään edes lähes sellaisiin luonnonilmiöihin kameran kanssa.  Valokuvausreissua suunnitellessa kannattaa seurata säätiedotusta tarkkaan. Älä kuitenkaan jätä huomioimatta niitä huonoimpia ilmoja - joskus niissäkin voi saada upeita kuvia aikaiseksi. Muista myös kellonaika - aikainen aamu ja myöhäinen saattavat olla myös valokuvauksellisia tähtihetkiä.

Seuraavaksi päästäänkin kolmanteen luontovalokuvaukseen "haasteeseen", joka on oma heikkouteni. Kärsivällisyys. Kiireellä metsään säntäämälläkin voi saada kuvia, olen siitä elävä todiste, mutta parempia kuvia saat kun menet sinne rauhassa luonnon olosuhteita kunnioittaen. Kiire ja valokuvaus ei ole paras yhdistelmä. Kiire vaikuttaa kuvan laatuun ja saatat jättää huomioimatta upeita luonnon yksityiskohtia

Koska tarkoitus ei ole lannistaa, niin voin myös sanoa, että luontokuvausta voi tehdä melkein missä vain. Aina siihen ei tarvita tunturia, vaaraa tai luonnonpuistoa. Lähimetsä, -lampi tai tienvarsikin voi tarjota sinulle kuvauskohteita. Nämä vaaleanpunaiset taivaat olen kuvannut Ruotsin puolella, aivan isontien vieressä.





Ihania hetkiä kameranne kanssa! Muistakaa, että vaikka tämä harrastus ottaa paljon se myös antaa. Plussana tietenkin raitis ilma, liikunta ja hiljaisuus. Sitä ei nykymaailmassa ole liikaa.

Ihanaa Loppiaista kaikille!


Kommentit

  1. Mä kuvaan kyllä luontoa, vaan en juurikaan maisemia. Lintuja, eläimiä, ötököitä ja silleen. Kuvausolosuhteet, lähinnä valo vaihtelee paljon muutaman minuutin sisälläkin ja tietysti ne kuvauskohteet eivät vaan yleensä suostu pysymään paikallaan. Siksi M-kuvaustila ei oo silloin suotuisin. Miksi? No, siitä syystä kun et ehdi kuvata ollenkaan ja hyvät tilanteet menevät huti! Kaikki aika menee asetusten säätämiseen. Näitä kohteita kuvatessa suosittelen AV-kuvaustilaa. Lisäksi sun tarvii aika paljon liikutella myös tarkennuspisteitä sen kohteen perässä ja valotuksen korjausta kun yllättäen tulee pilvistä tai aurinko alkaakin porottamaan . Tv-kuvaustila on tietysti ehdoton kun kuvaa liikkuvia eläimiä, vaikka nyt lentäviä lintuja. Liike on yleensä mielekästä saada pysäytettyä. RAW tiedostoina kuvaamiseen tarvitaan jo aika hyvää kuvankäsittelyohjelmaa ja myös sen käytön hallintaa. Aika usein näkee, että se puoli ei oo hallussa ja kuvista tulee aika outoja. Mä kuvaan Jpegiä yhä vaan, sillä kuvaan n. 250-350 kuvaa yhdellä kuvauskerralla. Niistä n. 50-70 kuvaa käsittelen, mutta teen vain varsin kevyen käsittelyn. Yhteen kuvaan menee n. 10-20 sekunttia. Enempään minulla ei oo innostusta. Siis nämä olivat ihan vaan mun mielipiteitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valokuvaus on kiva harrastus, kun jokaisella voi olla vähän oma tyyli ja mikään niistä ei ole toista oikeampi. Kuvia voi ottaa monellakin tavalla. Jokaisella voi olla myös ihan oma tyyli ja kiva kuulla, että olet löytänyt sen sinun jutun. Kurkkasin kuviasi ja ovat todella upeita. Itse olen kokenut nämä parhaimmaksi tavaksi, jotta saan kaikki värit hyvin näkyviin ja suurimmaksi osaksi tosiaan kuvaan luontoa, en liikkuvaa kohdetta.

      Kiitos kommenteistasi ja kiva kun kävit lukemassa juttujani. Ihanaa sunnuntaita

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki