Kaunispää - yksi Saariselän tuntureista





Kävimme perheen kesken parin päivän reissulla Saariselällä. Kuten meillä aina, tämä oli koko perheen reissu, jossa piti tasapainotella jokaisen toiveiden kanssa. Lasten suurin toive oli tietenkin hotellin kylpylä ja meillä aikuisilla taas ulkoilu upeissa maisemissa. Kaikkia näitä päästiin toteuttamaan, vaikka kahden pienen lapsen kanssa oman rajoituksena antaa vielä se, että ihan koko päivää ei voi olla menossa. Kerkesimme kuitenkin tutustua kahdelle eri tunturillekin, jotka oli kyllä meistä aikuisista ainakin huikeita kokemuksia.

Ensimmäisenä esittelen kuvia Kaunispäältä. Kaunispää on 438 metriä korkea tunturi, joka on yksi Saariselän matkailukeskuksen käyttöön otetuista tuntureista. Lukemani perusteella laskettelurinteet tältä tunturilta otettiin käyttöön jo vuonna 1971. Kausi näillä rinteillä on pitkä sillä se jatkui tähän vappuun asti vielä oikein hyvänä. Myös hiihtoladut nousi ihan huipulle asti ja lähtipä huipulta myös Suomen pisin pulkkamäki (1,2km pituinen). 


Kaunispään huipulle pääsi myös autolla. 1,6 km pituinen tie mutkitteli puuttoman tunturin huipulle. Tie oli niin jyrkkä ja näkymä niin kauas, että melkein koin korkeanpaikan kammoa jo autossa. Maisemat huipulla oli uskomattomat. Kyseisenä päivänä sää suosi kuvaajaa. Kuvissa näkyvät pilvet oli satumaiset. En myöskään usko, että olen ikinä nähnyt niin kauas.








Lukijoissa saattaa olla muutama, joille Saariselkä ei sano mitään. Pieni tietopläjäys siis loppuun. Saariselkä on tunturikylä, joka sijaitsee 260km Rovaniemeltä pohjoiseen ja 30 km Ivalosta etelään. Se kuuluu Inarin kuntaan, jossa asuu 6830 asukasta. Lapin matkailun suosion kasvaessa myös asukkaiden määrä on kasvamaan päin Suomen suurimmassa kunnassa. Saariselkä oli hyvin tiivis ja matkailuelinkeino näkyi joka puolella. Majoituspaikkoja löytyi melkein joka notkosta ja vaihtoehdot vaihtelee perinteisistä mökeistä igluihin. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki