Mitä asioita ei ole tarvinnut miettiä Lapissa ja mitkä taas on kiinnittänyt etelän immeisen huomion ?


Tämä vuosi on ollut meille ehkä parasta aikaa, vaikka olemmekin ollut kaukana sukulaisista ja kavereista. Olemme viettänyt vieläkin enemmän perheaikaa kuin aikaisemmin, mutta se teki meidän elämäntilanteeseen tosi hyvää. Pari vuotta juostiin liian kovaa ja nyt sitten ollaan opeteltu taas nauttimaan arjen pienistä asioita ja yhteisestä ajasta. Mikään ei varmasti kestä ikuisesti, mutta toivon todella että tästä vuodesta on juurtanut jotain mieleemme ja tulemme hyödyntämään niitä asioita tulevaisuudessakin. Niin ja, että kaikesta huolimatta kerkeämme nauttimaan asioista perheenä. Me nimittäin todella nautimme yhdessä tekemisestä ja olemme nauttinut aina.  Meillä molemmat vanhemmat haluaa osallistua mukaan lasten kivoihin juttuihin Hoplopeista ratsastustunteihin sekä uimisestä pyöräretkiin. Ja lapset jopa toivovat, että näihin lähdetään perheenä. Tämä ehkä rasittaa omaa aikaa, mutta luulenpa, että tulee se aikakin, kun lapset eivät enää nauti niin paljoa vanhempien seurasta. Sitten kerkeää miettiä omia juttuja, harrastaa ja nukkua ;D




Tämä vuosi on ollut muussakin mielessä erilainen. Uskon, että moni asia on unohtunut tuolta "etelästä" ja niihin kestää taas tottua, jos sinnepäin suuntaamme. Ensimmäisenä tulee mieleen seuraavat asiat:

-Ruuhkat -  ai kauhea, en halua edes ajatella !

- Parkkikiekko. En muista käyttäneeni sellaista vuoteen.

- Parkkimaksut. Olen ehkä kaksi kertaa vuoden aikana maksanut parkkimaksuja Rovaniemellä.

- Poliisit liikenteessä. Viimeisen vuoden aikana olen tainnut nähdä kyseisiä herroja (tai rouvia) kaksi kertaa meidän kylällä. Voi olla, että säikähdän, jos sellainen tulisi vastaan liikenteessä.

-Äänet - liikenteenmelu ja elämisen äänet. Täällä ne automaattisesti on vähäisemmät, vaikka toki kesä ja kesälomien aloitus on lisännyt meteliä pienen kylän keskustaankin. Mielessä olen kironnut sen moponsa virittäneen kundin, joka ajaa täysillä kyläraittia edes takaisin tuossa yhdeksän aikaan. Tuollaiseen yksittäiseen tyyppiin tuskin kiinnittäisi huomiota isommassa kaupungissa ;)

- Omalla kylällä ei ole liikennevaloja, mutta tokihan niitä löytyy Torniosta ja Rovaniemeltä noin 60 km päästä ;) Mitenköhän kärsivällisyys kestäisi useamman liikennevalon venailua

-Välimatkat. Puhutaan aina, että Lapissa ihmiset on tottunut pitkiin matkoihin eikä se heitä tunnu suuremmin haittaavan. Nyt todellakin ymmärrän mistä se johtuu. Jos etelänvetelät saisi hoidettua pankki- ja kela-asiat sekä vaate- ja ruokaostokset hetkessä pienillä välimatkoilla ilman ruuhkia ja jonottamista, heillä varmasti riittäisi intoa ajella viikonloppuisin, vaikka vähän kauemmaksikin. Tällä hetkellä he kuitenkin joutuvat käyttämään autossa istumiseen jo arkisin niin paljon aikaa, että viikonloppuna ei siihen enää kykene.

-Jatkoa edelliseen...Julkisten palveluiden käyttö!  Olen aina ihmetellyt miten keskellä päivä kukaan voi käydä pankissa tai vaikka hammaslääkärissä. Matkat on pitkiä ja niihin uppoaa tuhottomasti työaikaa. Vaikka meidän kylällä aukioloajat ovat vieläkin kehnommat, on matkat niin lyhyitä, että niihin ei mene turhaa aikaa.





Jos taas ajatellaan asiaa toiselta kulmalta. Mitkä asiat täältä Lapista jää mieleen huumori mielessä ? Muistakaa ottaa tämä nyt huumorilla - nämä on asioita joihin on kiinnittänyt huomioita, koska emme ole täältä kotoisin. Se ei tarkoita, etteikö ne tavat tai asiat olisi hyvät tänne. Ja aina on muistettava, että etelän ihmisistä löytyy ihan samanlaisia outouksia, kun oikealla tavalla katsoo.

- Kuskeissa on vieläkin enemmän hajontaa ja toisten huomioiminen liikenteessä on mielestämme täällä vähäisempää. On niitä nopeita hurjastelijoita ja sitten on paljon niitä köröttelijöitä. Käsittämätöntä on myös se, että kyläteillä, joissa rajoitus on 40, ei todellakaan ajeta rajoitusten mukaan. Sitten taas isommilla valtateillä nopeutta ei millään saataisi sataan kilometriin tunnissa. Ihan kuin mittarissa olisi vain yksi nopeus jota voidaan ajaa. Todella ärsyttävää on myös se, että sivuteiltä on hirveä kiire liikenteen sekaan ja kun sinne päästään loppuu kiire ihan saman tien. Itse saat sitten jarrutella yllättävissäkin tilanteissa, koska kiihdyttämisellä ei ole kiirusta.

- Autojen lisälamput - sellaisia ei etelässä näe.

-Murre. Tämä Lapin murre on todella hauska. Täällä ruukataan ja piiotellaan. Puhetyyli voi kuulostaa karskilta olematta sitä oikeasti sillä murre ja sanat vain kuulostaa etelänimmeisestä oudoilta. Onneksi olen tutustunut niin hyvin paikallisiin, että ei todellakaan mietitytä tällainen seikka. On ollut onni, että on saanut muutaman niin hyvän ystävän, joka osaa ja jaksaa selittää paikallisia tapoja jotta ei ole tarvinnut niitä ihmetellä yksinään.

-Tällaisena etelän vetelänä talvella nauratti, kun joka toiselle takapihalle kaivettiin lumilinko, kelkka ja tokihan siellä saattoi olla myös se traktori. Pihan koko ei välttämättä vaikuttanut tähän valikoimaan :) Käyttöä näille toki on ja täällä vanhempikin sukupolvi asuu vielä omillaan omakotitaloissa, jolloin kaikki helpotus on varmasti tarpeen. Mutta olihan se silti huvittavaa!

-Pieni kylä ja vanhat totutut tavat - kuten Ylioppilasjuhlat. Paikallislehdessä oli ilmoitus kaikista lakkia juhlivista ja heidän osoitteet. Juhliin sai siis osallistua kuka tahansa. Kuten monissa näissä listaamissani asioissa, toki tämäkin tapa on varmaan hiukan jo poistumassa uuden sukupolven mukailessa tapojaan. Itselle, ison kaupungin tytölle, tämä oli todella omituinen asia ja jäin suu auki kun kuulin tästä ensimmäisen kerran. Tämä ei varmaan ole vain lappilaisten tapa vaan näin varmasti ruukataan tehdä ympäri Suomea pienissä kylissä.

- Viimeiseksi on ehkä vielä mainittava asia, josta taisin sanoa jo vuosi sitten. Asioiden tiedottaminen ja nettisivut. Nettisivuja ei päivitetä ja kaikki tietenkin tietää sen. Facebook on ainoa paikka, josta tähän hetken tietoa kannattaa etsiä. Tapahtumista myös ilmoitetaan todella myöhään, koska kaikkihan tietää jo, että kyseinen tilaisuus on joka vuosi samaan aikaan samassa paikassa. :) Meiltä on mennyt muutama juttu ohi, koska tietoa ei jaeta, jos et seuraa oikeaa sivua tai ole oikealla postituslistalla. Onneksi kuitenkin monta juttua on tullut koettua !


Vaikka moni asia naurattaa niin Lappi on todella yllättänyt meidät. Jos muutamme täältä, tulemme todella aina muistamaan tämän hyvällä ja varmasti tulemme kaipaamaan tätä luonnonrauhaa ja kauneutta. Niin ja näitä ihania vuodenaikoja ja avoimia ihmisiä.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki