Aavasaksanvaara ja Kruununpuisto

Vietin eilen reilun tunnin Aavasaksan vaaralla paikkoja tutkien. Tarkoituksenamme on mennä sinne koko perheen kanssa vaeltamaan kunhan miehen kiireet vähän helpottuu. Päätin kuitenkin käydä tutustumassa maastoon ja reitteihin etukäteen. Pikakatsastuksella voi todeta, että maasto on sovelias myös meidän 3- ja 4-vuotiaille.  Uskon, että tulemme kiertämään Kruunukierroksen, joka oli noin 2,9 km pitkä.

Maisemat olivat henkeä salpaavat ja polku hyvin kuljettavissa. Liikuntarajoitteisille en reittiä kuitenkaan suosittele, mutta heille löytyi sieltä pienempi reitti, jossa pääsi ihastelemaan maisemaa Ruotsin puolelle. Ruotsin Övertorneå on todella upean näköinen kaupunki. Oikein perus ruotsalainen pieni kaupunki hienoine asuntoineen, kauniisti kukoistavine pihoineen ja lippuineen. Sinne on tarkoitus suunnata kuvaamaan seuraavalla kerralla.

Aavasaksan vaara on Ylitornion keskustasta noin 8km päässä. Korkein kohta on 242 m päässä merenpinnasta. Luontoreittejä oli useita, mutta itse vaeltelin vain hetken nähden vain murto-osan upeista maisemista. Halusin antaa itselleni mahdollisuuden myös istua ja vain nauttia hiljaisuudesta. Linnut ja kahvikupponen -  varmasti juuri sitä mitä olen kaivannut ja odottanut tältä vuodelta.Tänne vaaralle on pakko tulla myös ruska-aikaan, jolloin kuvista saa varmasti paljon hienompia. Nyt ilma ei ollut kuvauksellisin, ukkonen painoi päälle ja tummat pilvet alkoivat jo kasaantua päälle. Valkoiset kohdat paloivat helposti puhki eikä kuvista tullut mielestäni tarpeeksi hyviä.
Parempi onni ensi kerralla.Aavasaksan vaaralla on useita vuokrattavia lomamökkejä, hiihtokeskus ja kahvila-ravintolakin. Pistäytyä voi siis kauempaakin ympärivuoden. Olen ollut kaksi yötä noin 10 vuotta sitten kyseisissä lomamökeissä. Oli keskitalvi ja pilkkosen pimeää. Muutaman kuvan kerkesin reissulta napata ja pakkohan se oli tähän kaivaa. Ehkäpä ensi talvena sitten vähän parempia kuvia kyseiseltä vaaralta.


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heihei hetkeksi !

DIY: Itsetehty kranssi