Uusia kokemuksia hakemassa - koiravaljakko


Kun teimme päätöksen vuosi sitten, että muutamme Lappiin vuodeksi, aloimme jo listata asioita jotka haluamme toteuttaa tämän vuoden aikana. Ajattelimme, että nyt jos koska on mahdollisuus tutustua ja nauttia Lapin tarjoamista palveluista ja paikoista. Kerrankin kuin ne olisi lähempänä. Lista oli aika pitkä jo muuttaessa ja koko ajan sinne on tullut lisää. Miehen työt on kuitenkin vienyt ehkä jopa enemmän aikaa kuin mitä ajateltiin ja arki muutenkin imaissut mukanaan. Todellisuus myös siitä, että joka viikonloppu ei pysty eikä jaksa reissata, on tullut havaittua. Välimatkat on kuitenkin pitkät - ainakin omasta näkökulmasta katsottuna. Täytyy myös myöntää, että pientä turtumista on havaittavissa jo puolen vuoden jälkeen. Niin sitä tottuu ympäristöön.

Pitkästä aikaa koimme kuitenkin jotain erilaista. Me ja turistit. Useimmiten tällaista tosiaan kokeilee ulkomaalaiset turistit, mutta silti se oli jotain niin erilaista, että halusimme kokeilla tätä itsekin. Kyseessä oli koiravaljakkoajelu, jonne mieheni oli järjestänyt yllätyksen. Onneksi hän työnsä kautta tulee tutustuneeksi näihin pienempiin paikallisiinkin toimijoihin, joten löydämme näitä paikkoja läheltä meitäkin. Ei tarvitse mennä ihan Ylläksen ja Levin hintatasoisiin paikkoihin ja säästäähän siinä myös yöpymiskustannuksissa.Meidän läheisin koiravaljakko paikka on Pellossa eli meiltä noin 60 kilometrin päässä. Safari on Ritavaaran tuntumassa ja tulipa siinä huomattua, että siellä olisi lasten laskettelurinnekin sompahisseillä. Kyseinen mäki näytti sopivalta harjoitusmäeksi lapsillemme, jotka ei ole vielä kokeillut laskettelua, joten Ylläksen reissumme taitaa vaihtua Ritavaaran reissuun. Vaikka kyseessä on pieni paikka (ja itselle täysin tuntematon) se näytti olevan tosi suosittu. Paikka oli erityisesti saksalaisten suosiossa tällä hetkellä. Aktiviteetteja löytyy joka makuun. Harrastusmahdollisuuksia on mm. laskettelurinne, hiihtoladut, kelkka-ajelua, koirasafaria jne. Rovaniemelle taisi olla alle tunnin matka ja Pelloon tosiaan vähemmän.

No, mutta itse asiaan. Tällä kertaa piti kertoa koira-ajelusta. Meille oli varattu yksi kelkka ja meidän ja oppaan lisäksi mukana oli saksalainen pariskunta. Kiersimme jäällä ja metsässä yhteensä noin tunnin ajan. Me päädyimme siihen, että mies ohjasi meidän kelkkaa koko matkan, sillä muuten koko perhe ei olisi mahtunut samaan ajokkiin. Sainpahan itse tilaisuuden kuvata, vaikkakin vauhti oli niin hurja, että kuvat eivät ole mitään supertasoa. :)
Alkuun vauhti oli niin kovaa, että jarruttaminen oli kuulemma vaikeaa, mutta loppua kohden koiratkin hidastui.  Ei tarvinnut niin paljon pelätä, että kelkka kaatuu vauhdissa. Näin muuten kävi saksalaiselle parille, mutta onneksi ei käynyt kuinkaan. Koirat ovat todella innokkaita tähän työhönsä ja eivät oikeasti malttaisi pysyä paikallaan.

Koirien toimintaa oli hauska seurata lähituntumasta - siitä kuinka ensimmäisenä oli selvästi johtajakoirat, jotka kiskoi koko ajan 100 prosenttisella tempolla. Heidän päämäärä oli selvä, omistaja piti saada kiinni. Takimmainen pari, noh heistä ei voi sanoa samaa. Heidän keskittyminen ei ollut ihan niin vahvaa. Alkuun (siinä super vauhdissa) he kerkesi myös tappelemaan, kunnes sitten tottuivat toisiinsa ja tekivät yhteistyötä. Jossain vaiheessa tuo valkoinen koira kerkesi  myös napata kepinkin jota jäysti löntytellessään. Hidasti koko valjakon vauhtia, mutta onneksi keppi tipahti jossain vaiheessa.
Kyseisellä koirasafarilla oli 68 koiraa eli ihan uskomaton määrä koiria. Oli huvittavaa, kun ehkä kolmasosa näistä alkoi yhtäkkiä ulvoa ennen lähtöä :) 

Ajatella, että joku saa viettää aikaa 68 koiran kanssa kaikki päivät. Vastapainoksi toki sanottava, että kyseisessä työssä on huonotkin puolensa. Koirat nimittäin lepäävät kesät. Sesonkikausi talvella on siis onnistuttava kunnolla, että noinkin monelle koiralle saa ostettua ruokaa koko vuodeksi. Saati, että itse pärjää. Jos teillä joskus on mahdollisuus kokeilla tällaista, suosittelen sitä todella.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lähimetsä - Aavasaksan Kruununkierros

Övertorneån maauimala ja uimaranta

DIY: Itsetehty kranssi