Keskikesän luonto Lounais-Lapissa






Nyt eletään keskikesää ja vuoden valoisinta aikaa. Itselleni tuli uutena, että Lapissa erotellaan 8 eri vuoden aikaa. Nyt on menossa Keskiyönauringonaika. Toukokuusta heinäkuuhun asti päivänvalo valaisee koko ajan.  Sateisena viikkona minusta tuntui, että valoisampaa oli öisin. Sateet, kun ajoittuivat enemmän aamu- ja iltapäiviin. Olen kärsinyt unettomuudesta ja osittain se varmasti johtuu siitä, että täällä vaan on super valoisaa vaikka kuinka koittaisi tilkitä kaikki reiät ikkunoista.






Perinteiset suohillametsät eivät ole täällä niin yleisiä kuin kuvittelin. Toki niitäkin löytyy, mutta ei niin paljoa. Pitäisi mennä vielä pohjoisemmaksi. Täällä sen sijaan on useita vaaroja ja vaarat tarkoitavat mäntymetsiä, ihania vanhoja puita ja varvikkoa.

Aavasaksaksan vaara on tutumpi ja siellä on järjestetty mm. juhannusjuhlia jo useita vuosikymmeniä. Appiukkoni on kuulemma nuorena käynyt juhannustansseissa juuri Aavasaksan huipulla. Me pysyttelimme viime juhannuksena vain päivätapahtumassa lasten kanssa ja jätimme illan paikallisille. Niin ja turisteille. Kaikki Aavasaksan vuokramökit näytti olevat täynnä turisteja. Kuvia Aavasaksan näkymistä löytyy täältä ja täältä.

Ainiovaara, joka on vielä lähempänä Ylitornion keskustaa, tuli osalle tutuksi viime talvena SM-hiihtokisoista. Pistäydyimme siellä koko perheenä eräänä iltana ja en taida hiihtosuksien kanssa sinne eksyä ensi talvena. En tosin omista suksia, mutta jos omistaisin olisi se reitti aika haastava. Kerron paikasta enemmän kunhan kerkeän käymään kuvat läpi kamerastani.






Keskiyönauringon jälkeen tulee Sadonkorjuu aika. Tällöin illat alkaa jo hämärtää ja marjoja poimitaan metsästä, metsästetään ja kalastetaan. Itsestäni tämä aika kuulostaa siltä kuin valmistauduttaisiin karhun lailla talviunille. Mikähän meitä oikein odottaa ? Liikkuukohan paikalliset ollenkaan :)

Sadonkorjuu kauden jälkeen alkaa ruska-aika. Sitä odotan todella todella paljon. Miehelläni on työmatka syyskuussa ja tarkoituksena oli että silloin lähtisin lasten kanssa Etelä-Suomeen isovanhempien hoiviin. Toivon todella, että ruska saapuu joko ennen sitä tai vasta tämän jälkeen. En kerta kaikkiaan voi poistua Lapin kodistamme ruska-aikaan. Saa isovanhemmat luvan matkustaa tänne hoitamaan lapsia, kun minä samoilen metsässä.

Palataan loppuihin vuodenaikoihin myöhemmin. Seuraavaksi nimittäin päästään jo ensilumeen, joten en halua ehkä ihan vielä miettiä sitä. Nautiskellaan vielä kesäkuvista, kun se nyt kerran on täällä. Useimmat näistä kuvistani on nyt näitä makrokuvia, koska ilma ei ole ollut maisemakuvaukselle otollisin.










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki