Ylitornio- uusi kotikaupunkimme

Ruudun takana on varmasti yksi tai useampikin Etelä-Suomessa asustava, joka on epätietoinen missä Ylitornio sijaitsee. Näen tarvetta hiukan valaista missä asustelemme nykyisin.

Ylitornio sijaitsee siis Lapissa. Se on noin 110 km Rovaniemeltä Ruotsiin päin ja noin 60km Torniosta pohjoiseen Tornionjoen vartta pitkin. Pelloon on tästä matkaa vielä noin 58 kilometriä ja päälaellekin vielä noin 400km. Emme siis ole ihan pohjoisessa, kuulumme Meri-Lappi ja Etelä-Lapin alueisiin. Olen huomannut myös mainittavan Lounais-Lappi ja Tornionjokilaaksoalue nimitykset. Ystäviltä ja (sukulaisiltakin) kuulenkin usein vitsejä, että "satoiko teillä jo lunta", kun Kilpisjärvellä on ollut maa valkoisena. Näin ei siis ole. Suomi on todellakin pitkä maa ja se konkretisoituu todella vasta, kun muuttaa tänne pohjoiseen.

Autolla tänne pääsee kätevästi joka suunnasta, mutta voih jos haluat tulla kyläilemään luoksemme julkisilla meneekin se hiukan hankalaksi. Lähimmät lentokentät on Rovaniemellä ja Kemissä. Juna pysähtyy näin ei talvikautena KAKSI kertaa viikossa. Perjantai iltana ja su aamuna. Uskon (ja toivon), että ensi lumista alkaen junat pysähtyy hiukan useammin näilläkin nurkilla. Totesinkin miehelle, että jos joku tässä kohtaa elämää ei ole mallillaan niin se, että täältä liikkuminen julkisilla Etelä-Suomeen on suhteellisen hankalaa.



Ollaan asusteltu täällä reilu kuukausi. Parhaimmillaan asteet on täälläkin kivunnut 30 asteeseen, mutta paljon on satanutkin ja ollut viileämpää (kuten joka puolella Suomea tänä kesänä).

Keskuskatu on noin 5km pitkä ja lukuunottamatta paria pientä kumpua, se on tasainen ja leveä. Liikennevaloja ei löydy, mutta liikenneympyrä kyllä. Kaupat on sijoittunut tähän meidän kodin läheisyyteen, kuten myös pankki, kela, kunnantalo jne. Löytyy kaksi vaatekauppaakin ja kenkäkauppa, ei tosin mitään ketjuliikkeitä vaan ihan paikallisten omia. Ja jotta ymmärtäisi kaupungin tarjonnan niin pakko mainita, että täällä on myös uimahalli ja hotelli, jota ei ihan joka kaupungista löydy Etelä-Suomessakaan.

Hiukan näin pääkaupunkilaisena (edelleen pidän itseäni espoolaisena) on naurattanut virastojen aukiolot. Jos ne joskus nauratti Espoossa, niin täällä jokaisella virastolla (mukaan lukien pankki) on yksi tai kaksi aukiolopäivää viikossa ja niinäkin päivinä ne ovat auki vain muutaman tunnin 8:00-16:00 välillä. En sitten tiedä onko heidän kanssa mahdollista sopia muista aukioloista tarvittaessa kuten naapuritalomme eläinlääkäriaseman, joka on auki vain soitettaessa. Toisaalta taas
kirjastossa käytyämme yllätyin, että ne tuntuvat olevan auki paremmin kuin Espoossa ja viikonloppuisinkin pääsee lehtisaliin 5e panttia vastaan. Pienen kaupungin luottamus on ihailtavaa. Täällä tosiaan kukkakaupat kadun varrella jättää myytävät kukat ulos kauppojen suljettua ja siinä ne odottaa aamulla.

Tarjolla olevat palvelut ovat lähestulkoon kaupungin tasoa terveyskeskuksineen jne. Lähin sairaala tai päivystävä lääkäri on kuitenkin Rovaniemellä ja Kemissä, joten on parempi sairastella virka-aikoina. Tämän todellisuuden tajuaa vasta, kun sille on tarvetta, mutta koputetaan puuta ettei tätä tarvitse kokea tämän vuoden aikana. Onneksi lapset ovat jo vähän isompia.

Ylitornion kirkko
Ylitornion kunta on hyvin laaja -  sen pinta-ala on 2 212,47 km2. ja asukkaita on noin 5000. Tilaa siis on. Ylitornion kuntaan kuuluu Aavasaksa, joka on tuttu vaarastaan. Aavasaksan vaara on yksi  Suomen 27 kansallismaisemasta. Itseäni on hiukan uutena asukkaana kummastuttanut, että välillä puhutaan Ylitorniosta ja välillä Aavasaksasta ja välillä tarkoitetaan samaa välillä taas ei. Jos haluaa vielä enemmän sotkea pakkaa, niin aikaisemmin Ylitorniota on kutsuttu myös Alkkulaksi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.



Ylitornion keskustasta noin 8km päässä on ylityskohta Ruotsin puolelle. Siltä ei ole vartioitu - kameravalvontaa lukuunottamatta. Siitä rajan voi siis ylittää mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Tämä tuntui minusta aluksi todella omituiselta ja ahdistavalta, mutta ei enää. Kaupassa, uimassa jne. tulee käytyä Ruotsin puolella. Usein kun paikallisilta kysyy, että mistä löytyy paras xx, niin vastaus on usein "Ruotsin puolelta". Vanha kunnon sanonta "Ruotsissa on asiat paremmin" pätee tässä tapauksessa. Koitan tehdä jossain vaiheessa oman postauksen Övertorneåsta (kunhan paremmin pääsen tutuksi), mutta lyhyesti voin todeta, että kyllä kaupunki näin ulkopuolisen silmin näyttää jotenkin uudemmalta, kauniimmalta ja paremmassa kunnossa olevalta. Se on idyllinen ruotsalainen kaupunki pienine ruotsin lippuineen talojen seinässä jne.





Olemme asunut täällä tosi lyhyen ajan eikä vielä olla tutustuttu paikallisiin sillä tavalla, että olisimme saanut ystäviä tms. Erona pääkaupunkilaisiin on se, että ihmiset täällä oikeasti katsovat silmiin. Sitä voidaan sanoa "moi" vastaantulevalle tai jopa vaihtaa pari sanaa. Elämä on paljon rauhallisempaa. Kaduilla ihmiset eivät kulje puhelin korvalla tai kädessä vaan he katsovat eteensä. Tosin vähänkin pidemmät matkat (jotka me olemme kulkeneet lasten kanssa pyörällä) täällä mennään autolla. Se on mihin tottuu ja mikä tuntuu olevan lähellä. Meille kaikki tuntuu olevan tosi lähellä ja kävellen voisi mennä minne tahansa tässä kaupungissa.


Tässä näin lyhyen ajan kokemuksia - ehkä syvemmän analyysin voisi tehdä puolen vuoden päästä.
Ihanaa kesäpäivää kaikille!

Kommentit

  1. No hej olipa mukava että oletta löytäneet ihan naapuriin! :D (Olen tästä Ruotsin Övertorneån kunnan pohjoisosasta) On hauska lukea miten sopeudutta Yt:n elämään. Kun olin Suomessa koulussa niin tuli oltua yksi vuosi Yt:n koulussa ja tiedän että elämä siellä ei ehkä ole ihan rapeaa...paljon tyhjänpäiväisiä juoruja ilmassa jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan 😊 Kiva kun olet löytänyt blogiini. Täytyy tunnustella kaupunkikuvaa tosiaan myöhemminkin kunhan pääsee paremmin sisälle.

      Poista
    2. Näinhän son että ruottin puolella tuntuu moni asia olevan paremmin.. Ainaki näyttää siltä, koska sielä ovat säilyhneet komeat vanhat puurakennukset. Saunanpolttajat piti huolen ettei meilä suomen lapissa nehään niitä ole. Mutta se joka taas minua vieruksuttaa on se ko menen rajan toisele puolen niin näen enemmän "ei ruotsissa syntyneitä" kuin "ruottissa syntyneitä". Noh, maassa maan tavalla, vaikka muuten rajan toisela puolen asiat ovat melko samala laila.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki