Kaamos Lapissa vai Helsingissä ?

Mietin tässä eräänä päivänä tätä syksyä ja pimeää kaamosaikaa. Vertasin sitä joka vuotiseen märkään ja pimeään syksyyn ja piiiiitkään vieläkin märempään talveen Etelä-Suomessa. Vaikka aina puhutaan kaamoksesta ja viitataan Lappiin, niin minusta melkein pahempaa on ne sysipimeät ja märät päivät Helsingin kaduilla. Sisälläni asuu pieni lapsi, joka nauttii kuitenkin lumesta ja sen tuomasta valosta. Mieluummin kuljen talvikengissä kuin kumisaappaissa (tai yleensä en niissä vaan jossain jotka imevät vettä).
Toki molemmissa on puolensa -  Etelässä on lämpimämpää ja pidempään  (oletettu) valoisa-aika vuorokaudessa. Pohjoisessa taas valoa tuo lumi, vaikkakin pakkanen saattaa kirpaista nenää aikalailla.



Tämä talvi on ollut erilainen aikaisempiin vuosiin nähden. Tänä vuonna valkoisesta joulusta pääsee nauttimaan iso osa Suomea. Lapinkin lumimäärä on huomattavasti suurempi tähän aikaan vuodesta kuin mitä se on ollut muutama vuosi takaperin. Kokemukseni voisi siis olla hyvinkin toisenlainen, vai voisiko ? Useampi paikallinen "varoitteli" meitä tänne muuttaessa, että ei se joulu täällä ole sellainen valkoinen unelma, mitä odotatte. Kuulemma viime vuosina loska on peittänyt nämäkin
kadut juuri näihin aikoihin. Nyt tätä on vaikea uskoa, kun ympärillä on ainakin se 50cm lunta. Mietityttää enemmänkin, että onko loskakäsitys hiukan erilainen täällä kuin etelässä ? No tiedä häntä. Vaikka kuinka nyt hehkutan lunta ja sen määrää, niin kyllä sitä mahdan kirota keväällä. Pääkaupunkiseudun ihmiset (joita omassa kaveripiirissä on pääasiassa) herää ja alkaa taas täyttää ihania kevään kuvia somekanavat täyteen. Siinä vaiheessa itse vielä hiihtelen taustalla isot lumikasat. Vitsillä ollaankin mietitty, että päästäänköhän vappunakin hiihtämään tai pulkkailemaan tänä vuonna ;) Kyllä kevään herääminen on ensilumen ohella yksi kauneimpia hetkiä vuodessa.





Olen onnellinen, että asun Suomessa, jossa vuodenaikoja on neljä sillä liika on liikaa kaikessa. Ihan varmasti lumessa, mutta myös syksyssä. Onneksi siis tänä vuonna melkein koko Suomessa ollaan jo saatu nauttia jo talvestakin edes pikkiriikkisen. Ikuinen syksy on ehkä pahinta mitä kenellekään voi vuodenajoista toivoa.

Toivotaan kaikille valkoista joulua,




Kommentit

  1. Olen täysin samaa mieltä, pääkaupunkiseudun pitkä, pimeä ja märkä talvi masentaa positiivisimmankin ihmisen. Onneksi silloin tällöin lunta täälläkin näkyy ja aurinkokin saattaa pilkahtaa. Ihanaa joulua teille!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki