Miten lisätä mielenkiintoa kuviin ?

Pitkästä aikaa pääsin juttelemaan valokuvauksesta muiden valokuvaharrastajien kanssa. Lyhyen tutustumisen jälkeen oli jo selvää, että jokaisella on oma tapansa ottaa kuvia. Ja hyvä niin, muuten maailma olisi täynnä kuvia samoista kohteista ihan saman tavalla otettuna. Itse uskon siihen, että vaikka oma tyyli on juurtunut meihin kaikkiin hyvin syvälle, voimme oppia toisiltamme jotain uutta.

Kuten tiedätte olen tuskaillut kuvaamisen kanssa varsinkin nyt talvella. Kohteitakaan ei löydy noin vain, jos ei ole valmis kävelemään lumikengillä kilometri tolkulla. Sisällä on tullut otettua enemmän kuvia, mutta kunhan nämä pakkaset siirtyvät, niin lupaan ja toivon, että pääsen myös ulos kuvailemaan enemmän. Aina näistä tuskailuista kuitenkin pääsee yli, kun jaksaa ajatella positiivisesti. Nyt olen oppinut paljon sommittelusta ja asetelmista ;)

Listasin alle muutaman oman vinkin kuvauksiin, kun kuvat tuntuvat latteilta tai kaipaa jotain uutta:


1.  Mieti terävyyttä. Mitä kohtaa kuvassa haluat korostaa vai voiko jopa koko kuva olla sumea? Joskus sekin tuo kivan tunnelman kuviin.



2. Mieti saisitko kuvan etuosaan jotain. Luonnossa se voi olla iso kivi, mielenkiintoisen näköinen puu tai vaikka kuksa. Nämä kaikki tuovat kuvaan enemmän kolmiulotteisuutta. Tämä on ominta minun tyylilleni. Tähän kohtaan löysin monta hyvää esimerkkiä :)










3. Mieti kuvauskulma uusiksi. Jos maisema ei miellytä juuri siinä kohtaa (tai näyttää liian perinteiseltä), katso pääsetkö kiipeämään korkeammalle tai mene kyykkyyn. Tai sitten katso vain ylöspäin. Itse harrastan paljon maantasossa kuvaamista. Varmaan, joku jäänne makroilusta, mutta tuo kivan erilaisen vivahteen kuviin.







4. Sommittelu. Varmasti jokaiselle tuttu asia, mutta jokaisella on vähän oma tyyli sommitella. Oma tyyli on "vähemmän parempi", mutta ihastelen usein myös kuvia joissa tapahtuu ja näkyy paljon kaikkea. Tyylinsä jokaisella.


5. Lisää maisemaan ihminen. Se voi tuoda tarvittavaa mielenkiintoa ja lämpöä. Tämä on itselle hankalaa, kun usein kuvaan yksin, mutta pitäisi varmaan alkaa kantamaan itselaukaisinta mukana :)



6. Valo ja varjo. Huomioi mahdollinen luonnonvalo ja varjot, joita puut ja heinät muodostavat. Tähän aikaan vuodesta aurinko on myös useimmiten hyvin matalalla, jolloin valon saa kivasti näkymään puiden raoista.


7. Rajaus. Tämä pitää huomioida sekä kuvatessa, mutta myös sen jälkeen koneella.


8. Älä unohda kuvankäsittelyä. Se on melkein yhtä tärkeää kuin itse kuvan ottaminen paikan päällä.  Joskus yhdestä kuvasta voi saada jopa kaksi kuvaa, ns. laajakulman sekä makrokuvan, mutta usein tätä asiaa kannatta miettiä jo kuvaustilanteessa. Kuvankäsittely ei ole niin tärkeää, jos kuvaat Jpeg-kuvia. Mutta RAW-kuvia on pakko käsitellä, jotta värit saa näkymään oikein.



9. Kuvauskohteita voi löytää mistä vain. Kiinnitä huomiota asioihin, joita et normaalisi edes katsoisi. Aina ei myöskään tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan - oma piha, omat kukat sisällä, voivat sisältää paljon kivoja yksityiskohtia.

10. Selaile Instagramia ja Pinterestiä - muiden kuvista voi oppia paljon.

Tärkeimpänä kuitenkin, usko itseesi. Valokuvaajana tarvitset myös vahvan itsetunnon, jos aiot kuvia julkaista. Kaikkia ei voi miellyttää, mutta tärkeintä on, että itse pidät kuvistasi. Ei ole oikeaa tapaa kuvata jotain kohdetta, näkemyksiä on yhtä monta kuin kuvaajaa.


Mukavaa viikon jatkoa,



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Övertorneån maauimala ja uimaranta

Pääsiäisreissu Luulajaan

Tornionjoki- Suomen toiseksi pisin joki